Docenten

Hier vindt u alle docenten op instrument volgorde van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee.

Docenten Bariton, Bas, Euphonium, Trombone

HUGO VERWEIJ

De groot koper lessen van Edwin Matthee worden in het schooljaar 2020/2021 door Hugo Verweij waargenomen.

Hugo Verweij (1963) kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als klein ventje stond hij met zijn speelgoedtrommeltje al vaak mee te doen met de drumband van Apollo Nieuwe Tonge, die repeteerde in het naastgelegen ‘Padvindershuisje’. Op een dag ging de deur open en het kleine jongetje met zijn speelgoedtrommeltje werd naar binnen gehaald. Een briljante actie, want dit was het begin van een carrière in de muziek, die Hugo als euphoniumspeler, docent en dirigent op vele podia en bij vele orkesten heeft gebracht.

Zo was hij 12 jaar lang lid van The Dutch Tuba Quartet. Met dit kwartet werden concertreizen door heel Europa, Amerika en Canada gemaakt en nam men drie CD’s op voor het label World Wind Music. Het kwartet werkte mee aan live optredens op Radio 4 vanuit het Amsterdamse Concertgebouw en speelde in belangrijke kamermuziekseries in het land.

Als freelance muzikant speelde Hugo onder andere met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Brabants Orkest, de Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Nederlands Fanfare Orkest, The Amsterdam Wind Orchestra en het begeleidingsorkest van Mini en Maxi.

In het amateurveld was Hugo actief als dirigent van onder meer Fanfare Vooruit Oude-Tonge, Brassband ONDA Middelburg, Harmonie Kunst en Eer Zierikzee, Harmonie Apollo Nieuwe Tonge, Brassband Wilhelmina Colijnsplaat en Brassband Crescendo ’s Gravenmoer.

Als docent koperblaasinstrumenten werkte Hugo 30 jaar op Goeree-Overflakkee, in Sliedrecht en in west-Brabant. Daarnaast gaf hij workshops voor koperblazers en ontwierp hij scholenprojecten. Begin jaren ’90 werd hij coördinator van de HaFa-afdeling van Centrum voor Kunsteducatie Amadeus. Na bijscholingen op managementgebied werd hij uiteindelijk adjunctdirecteur van dit Kunstencentrum.

In 2000 was Hugo voorzitter van het internationaal concours voor tubakwartetten tijdens de Wold Conference van de Tubists’ Universal Brotherhood Association in Regina, Saskatchewan, Canada. Hij werkte hierbij samen met vakcollega’s uit Amerika, Canada, Engeland en Finland.

Op verzoek van prof. Winston Morris (Tennessee Tech University, Tennessee USA) werd Hugo co-auteur van “The New Tuba Source Book”, een standaardwerk over alle ins en outs over de tuba en de euphonium. Dit boek is verschenen bij Indiana University Press.

Na het voltooien van de postacademische Leergang Cultuur Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen vestigde Hugo zich in 2013 als zelfstandig adviseur op cultuurgebied. Zijn bedrijf CultuurFiguur heeft sindsdien opdrachten uitgevoerd voor o.a. de gemeente Goeree-Overflakkee, Kunstgebouw Zuid-Holland, Culturele Marktplaats Halderberge-Moerdijk, Stichting Groninger Kerken, Ministerie van Defensie, Bibliotheek VANNU, Nieuwe Veste Breda, Stichting Meer Muziek In De Klas en de Nationale Voorleeswedstrijd.”

Docenten Blokfluit

Elly Bakker

Elly Bakker studeerde af aan het Rotterdams Conservatorium met als hoofdvak blokfluit en als bijvak klavecimbel, nadat zij daarvoor een studie fysiotherapie had afgerond. In 1985 studeerde zij af als blokfluitist ( akte B en DM). Zij behaalde ook een bevoegdheid AMV in 1992.

Zij gaf les aan muziekscholen op Voorne –Putten, Roosendaal, Zeeland en Hoeksche Waard. Verder gaf zij ook jaren de cursus ‘spelen met muziek ‘ voor kleuters en muziektheorie aan de muziekschool Westvoorne.

Op Goeree Overflakkee kreeg ze de kans om een uitgebreide blokfluitafdeling op te zetten. Er zijn lessen voor jong en oud ( 6 tot 75 jaar), op blokfluiten groot en klein en in verschillende lesvormen. Samenspel is een belangrijk element bij het musiceren. Er zijn drie blokfluitensembles: ‘about twelve’ ( kinderen hebben ongeveer 3 jaar les), ‘allegro vivace’( gevorderde bloklfuitspelers jeugd) en ‘cunando’ ( volwassenen).

Er zijn lessen op alle niveaus, van beginner tot aankomend conservatorium student.

De blokfluiten, die we bespelen gaan van de sopranino tot de subbasblokfluit.

“Al ruim 25 jaar geef ik les op Goeree-Overflakkee. Dit doe ik nog altijd met veel plezier. De uitdaging om iemand het plezier in musiceren te laten voelen ga ik nog altijd graag aan”.

Andere aktiviteiten van Elly zijn:
Het geven van concerten, dirigeren van de cantorij van de Protestantse Gemeente Oostvoorne, workshops blokfluit, projekten met cantorijen, dirigeren van Evensongs, schoolconcerten en projekten op basisscholen, waaronder nu de Muziekcarrousel op Goeree-Overflakkee.

Gerard-Jan Vlekke

Docenten Bugel, Cornet, Trompet

André Leer

Hij is op jonge leeftijd begonnen met trompet spelen bij harmonie Harpe Davids in Schiedam (Harpe Davids). Vervolgens is hij op het Rotterdams Conservatorium gaan studeren bij Edward Carroll. In 1993 is hij afgestudeerd Docerend Musicus en in 1996 Uitvoerend Musicus. Hij is regelmatig als trompettist te horen in het ‘Nederlands operette en symfonie Orkest’, ‘Pierre d’Or’ ensemble en als freelance trompettist bij verschillende orkesten. Hij gaf les op o.a muziekschool de Deltastreek en muziekschool Goeree-Overflakkee. Ook geeft hij bij verschillende verengingen les. Hiernaast is hij dirigent van showkorps Juliana en Jong Juliana in ’s-Gravendeel.

Machiel de Kruijff

Machiel de Kruijf studeerde Trompet aan het Conservatorium van Rotterdam (CODARTS) bij André Heuvelman, Ad van Zon en Jos Verspagen. Tijdens en na de studie werkzaam als remplacant bij onder andere de Kapel Koninklijke Luchtmacht, Marinierskapel der Koninklijke Marine, Professionele symfonieorkesten en Trompettist bij Musicalproducties van Joop van den Ende (Ciske de rat, Evita, Petticoat). Daarnaast werkzaam bij de Rotterdamse Muziekschool SKVR en Muziekschool Krimpen aan den IJssel als docent koper en muziekdocent in het basisonderwijs. De verbinding met Goeree Overflakkee is al vele jaren sterk door naast het lesgeven ook als (jeugd)dirigent verbonden te zijn aan orkesten als Fanfareorkest Vooruit Oude-Tonge, Muziekvereniging W.M. van der Harst Ooltgensplaat en Sir Olivers Band Den Bommel. Ook buiten de lessen om dus goed en leerzaam contact met de leerlingen die in de verschillende orkesten spelen. Het Samenwerkingsorkest Oostflakkee is een van de initiatieven die hierdoor mogelijk zijn gemaakt.

Nelly van der Vegt

Nelly is al  meer dan 38 jaar  een zeer bevlogen Muziekdocente voor koperen blaasinstrumenten. Voor trompet,bugel,cornet, bariton en euphonium kunt u bij haar terecht, Veel van haar oud leerlingen  spelen  in eerste divisie orkesten en ook zijn er  een flink aantal doorgestroomd naar het conservatorium en zijn beroeps musici  geworden. Nelly van der Vegt studeerde eerst aan het Sweelinck Conservatorium te  Amsterdam waar ze de onderwijsacte A heeft behaald en vervolgde haar studie  aan het Rotterdams Conservatorium  beide bij John Floore, waar ze in 1982 haar  onderwijsacte B behaalde .  Tijdens haar studie maar ook na haar afstuderen,heeft ze zich zo breed mogelijk georiënteerd in de muziekwereld. Zo speelde ze in Gospel groepen, koperensembles, Ned Studenten Kamerorkest, in een Europees Studentenorkest in Italië,  het Asko ensemble te Amsterdam.(hedendaagse muziek) maar ook in een Circusorkest en in nog vele andere ensembles . Voor 2016 gaf zij les bij ToBe waar ze naast het lesgeven de hafabra coördinator was en tal van festiviteiten organiseerde . Na het failliet gaan van dit instituut is zij als zelfstandige verder gegaan.

Nelly verzorgd  op dit moment lessen bij een aantal verenigingen te weten:

Wilhelmina in Numansdorp, MaasMuziek in  Puttershoek, Pro Patria in Dordrecht, ook op Goeree Overflakkee ,waar de leden van de verenigingen allemaal les krijgen via de Muziekschool ,heeft ze een aantal leerlingen. Verder is ze actief in het Muziekcarrousel programma van deze muziekschool op de basisscholen.  Ook geeft ze nog les bij de Muziekschool Hoeksche Waard, waar ze ook in het bestuur zit.

Nelly heeft  liefde voor het verenigingsleven, zelf is ze lid van muziekvereniging Concordia te Krimpen ad IJssel waar ze op de bugel speelt. Ook was ze coach van het Drechtsteden Trombone Ensemble.

Docenten Dwarsfluit

Lisette van den Broek

Lisette van den Broek(1974) studeerde dwarsfluit aan het Conservatorium van Rotterdam (CODARTS) bij Jo Hagen, aan de Sibelius Academie in Helsinki, bij Mikael Helasvuo en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Abbie de Quant. Zij heeft sinds het behalen van haar diploma’s Docerend Musicus(1998) en Uitvoerend Musicus (2000) een uitgebreide lespraktijk opgebouwd. Zij is werkzaam bij verscheidene muziekscholen en verenigingen. In de rijke muzikale omgeving van Goeree Overflakkee heeft zij in de afgelopen jaren menig leerling zien “groeien” van beginner tot volwaardig zelfstandig musicus. Lisette geeft dwarsfluitles aan leerlingen van alle leeftijden en niveaus. Lisette: “Ik geniet elke week weer van het enthousiasme van mijn leerlingen en probeer in mijn lessen aan te sluiten op hun belevingswereld. Methodes en muziekkeuze stem ik af op de persoonlijkheid en ontwikkelingsfase van de leerling”. Lisette geeft leiding aan een aantal dwarsfluitensembles op verschillende niveaus. Leerlingen krijgen zo de mogelijkheid om zich op een sociale, plezierige manier te bekwamen in het samenspel.

Docenten Fagot

Vacature

Docenten Gitaar

Gerhard Koele

Iedereen van 6 t/m 60+ kan zonder enige voorkennis op de akoestische gitaar leren spelen bij gitaardocent Gerhard Koele.

Jonge kinderen zingen en spelen na de eerste les al een liedje op gehoor. Eerst leren zij gitaarspelen met de juiste houding en vingerzetting. Als zij na 8 tot 10 lessen een aantal liedjes in hun vingers met de juiste speelhouding, dan gaan zij noten leren lezen, zoals je als kind eerst leert praten en daarna lezen en schrijven.

Met wat oudere leerlingen en volwassenen kan gestart met de klassieke methode ( klassieke houding en speelwijze, noten lezen vanuit een lesboek ) of een methode met akkoorden. Vier lessen zijn dan nodig om je eerste song te spelen. Je krijgt de meest recente liedjes op papier aangeboden compleet met akkoordschema en evt. zangtekst.

De lessen wordt gaande weg meer op maat gesneden, passend bij de interesse en mogelijkheden van de leerling. Wil de leerling noten leren lezen, popsongs spelen en/of zingen bij de gitaar, klassieke of spaanse muziek spelen of een mix daarvan, vrijwel alles is mogelijk. Het speelplezier van de leerling staat voorop want dat vergroot zijn muzikale mogelijkheden en versnelt zijn ontwikkeling.

Van jongs af aan speelde Gerhard Koele in diverse bandjes. Hij besloot verder te gaan op de akoestische gitaar en studeerde in 1986 af bij Dick Hoogeveen aan het Rotterdams Conservatorium.

Al vanaf zijn studietijd geeft hij gitaarles in Ridderkerk, de Hoeksche Waard en Barendrecht.Daarnaast vormde hij 23 jaar lang met Pieter Jan den Hartigh het Meander Gitaarduo (zie YouTube), dat twee succesvolle CD’s uitbracht.Sinds 2001 organiseren zij het GrootGitaarGala (zieYouTube), een jaarlijks evenement rond de akoestische gitaar in theater Het Kruispunt in Barendrecht.

Docenten Harp

Ghislaine Voorrecht

Harplessen
Harples geven is Ghislaine Voorrecht’s grote passie. Sinds vele jaren geeft zij naar keuze van de leerling lessen in klassieke muziek, Ierse muziek, volksmuziek, religieuze muziek en pop- of jazzmuziek. De Folk- of kleine hakenharp is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Proefles
Tijdens een proefles leer je meteen je eerste liedje spelen! Ook vertelt zij je alles wat je wilt weten over de aanschaf van een harp, de lesprijzen en wat je in de lessen kunt verwachten.

Beginnen met harpspelen
Als je harp wilt gaan spelen, kun je beginnen met een huurharp uit één van de harpwinkels. Wil je meteen tot aanschaf (of huurkoop) overgaan: een goede harp heb je al vanaf zo’n €1900. Ook is het mogelijk met een kleinere harp, een troubadourharp, te beginnen. Deze harp heeft 22 of 27 snaren en kun je gemakkelijk meenemen.
Neem voordat je een instrument aanschaft altijd eerst contact met de docent op .

Wat leer je in de lessen?
Je maakt kennis met de techniek van het harpspelen, de juiste zithouding achter de harp, de houding van de handen en de manier waarop de snaar wordt aangetokkeld. Je leert de harp kennen en het benoemen van de onderdelen ervan.
De namen van de snaren en hun noten en de overige kennis van het notenschrift wordt op speelse wijze overgebracht. Voorop staat het plezier hebben in muziek maken! Je gaat dan ook veel leuke liedjes, speciaal voor kinderen geschreven, spelen. Natuurlijk leest Ghislaine voor uit de avonturen van Harpie Harrie en Oktavia Harpopus. Daarmee leer je meteen veel harptechnieken. Maar je speelt ook improvisaties op akkoordenschema’s, je leert begeleidingen en melodieën maken. Muzikale spelletjes komen aan de orde om je gehoor te ontwikkelen en we gaan veel samenspelen. Uiteraard zijn de lessen voor volwassenen iets aangepast. Na het basisprogramma kun je meteen al je favoriete muziekstijl gaan kiezen: klassieke muziek, volksmuziek, religieuze muziek of pop- of jazzmuziek.

Ghislaine studeerde harp, klassieke muziek, aan het Rotterdams Conservatorium.
Al tijdens haar studie werd ze gevraagd les te geven aan diverse muziekscholen.
Bij een bezoek aan het harpcongres in het buitenland hoorde Ghislaine het swingende harpspel van Amerikaanse harpisten. Ze raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze ook lessen ging volgen in pop&jazzmuziek. Ghislaine speelt met haar eigen combo: The Silly Strings
Ghislaine’s grote passie is, naast het zelf bespelen van de harp, klassiek en jazzmuziek, het lesgeven en het geven van bijzondere concerten en voorstellingen met haar leerlingen. Inmiddels zijn er ook diverse harpboeken van haar hand verschenen.

Foto: Jacquelien Wielaard

Docenten Hobo

Vacature

Docenten Hoorn

Erik Rozendom

Geboren in het Twentse Rijssen in mei 1979, Is Erik zijn muzikale loopbaan begonnen op zijn 6de aan de plaatselijke muziekschool op blokfluit, om daarna over te stappen naar muziekvereniging Wilhelmina waar hij, na een jaar trompetles op zijn 9de met hoornles begon. Na 10 jaar hoornles haalde Erik zijn D-diploma bij de KNFM, ondertussen doorliep hij de Mavo, Lbo- en Mbo-bouwkunde alvorens hij besloot om aan het conservatorium te gaan studeren.

Erik begon zijn hoornstudie in 2001 bij Petra Botma aan conservatorium ArtEZ in Zwolle, in 2002 vervolgde hij zijn studie bij Martin van de Merwe en Bob Stoel aan conservatorium Codarts in Rotterdam. Waar hij in 2005 zijn 1ste fase diploma behaalde en in november 2007 Cum Laude slaagde voor zijn 2e fase diploma Hoorn.

Als remplaçant heeft Erik in verschillende nederlandse symfonieorkesten en ensembles gespeeld, waaronder Orkest van het Oosten, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Marinierskapel en de Luchtmachtkapel.

Sinds 2005 is Erik in de Musicalwereld actief en heeft in middels gespeeld in meer dan 10 producties, zoals bij o.a. Tarzan, Evita, Les Miserables en Miss Saigon

Momenteel heeft Erik een baan bij de zeer succesvolle productie Soldaat van Oranje die inmiddels al ruim 8 jaar speelt.

In 2017 sloot Erik de studie HaFaBra-directie af bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Inmiddels dirigeert Erik bij 2 fanfares en 1 harmonie; Concordia Hooge Zwaluwe (Fa 3e div), Sempre Crescendo Middelharnis (Fa 1e div) en St. Caecilia Made (Ha 3e div)

Erik begon al vroeg met het arrangeren van bestaande muziekstukken voor de orkesten waarin hij speelde. Na een aantal succesvolle opdrachten heeft hij besloten om meer professioneel te gaan arrangeren en verschijnen er elk jaar een aantal arrangementen voor Harmonie, Fanfare en Brassband van zijn hand. Deze worden over het algemeen uitgegeven mij Molenaar Edition.

www.rozendommusic.com

Docenten Keyboard lichte muziek

Paul Stark

Paul Stark (1967) studeerde piano lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Laurens Hartong, Rob van Kreeveld en Kris Goessens, is afgestudeerd musicoloog aan de Universiteit van Utrecht en studeerde klassiek piano bij Marjo Boom. Van 1992 tot 2010 leidde hij het Paul Stark Trio, nam daarmee twee albums op en was winnaar van de Dordtse Jazz Prijs (1999) en de Breda Jazz Prijs (2000). Vanaf 2010 is hij actief in de formatie StarkLinnemann waarmee hij vier albums maakte en vele bijzondere concerten gaf o.a. in Het Diekhuus. Sinds twintig jaar heeft Paul een bloeiende lespraktijk en geeft met veel plezier les op het eiland Goeree Overflakkee. Hij geeft piano- en keyboardles aan beginners en gevorderden in alle stijlen van Pop to Jazz, van Latin tot Rock. Ook improvisatie- en ensemblelessen zijn mogelijk. Paul: “het is prachtig te zien dat veel van mijn leerlingen zijn uitgegroeid van beginners tot zelfstandige musici met een eigen visie op muziek. Juist die eigen visie vind ik erg belangrijk. Naast het werken aan een goede muzikale basis moet er altijd ruimte zijn voor de inbreng van de leerling.”

Docenten Muziektheorie

Paul Kieviet

Paul Kieviet (1964) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken Orgel (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus) bij Arie J. Keijzer en Bernard Winsemius, Kerkmuziek bij Barend Schuurman en Theorie der Muziek bij Jan Kleinbussink, Peter-Jan Wagemans en Ludwig Otten. Sinds 1984 is hij vaste bespeler van het Meere-orgel (1821) in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk, en daarnaast vanaf 1990 van het Leeflang-orgel (1952) in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Rond deze twee orgels bouwde hij een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op. Als docent muziektheorie is hij verbonden aan de Muziekschool Goeree-Overflakkee. In 1985 won hij het Nationaal Orgelconcours in de Hooglandse Kerk te Leiden. Improvisatie studeerde hij bij Arie J. Keijzer en aan de Internationale Zomeracademie te Haarlem bij Klaas Bolt. Hij concerteerde voor de radio, op CD en op vele plaatsen in ons land. Ook is hij actief als componist en improvisator. De rode draad door alle facetten van zijn werk wordt gevormd door een intensief bezig zijn met en een persoonlijke band met de orgelkunst van Johann Sebastian Bach. Onlangs gaf hij zijn 60e Bachconcert.

Docenten Orgel

Rinus Verhage

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (uitvoerend musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee (op het monumentale Kam en Van der Meulen orgel) is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle. Tevens is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk. In 2015 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden en vanaf 2016 is hij één van de stadsorganisten van Zierikzee. Verder was hij op parttime basis ook directeur van de inmiddels opgeheven Muziekschool “Goeree-Overflakkee” en is hij nu één van de managers en ook orgeldocent bij het pas opgerichte Muziekgebouw “Goeree-Overflakkee”.

Docenten Piano klassiek

Piet Westhoeve

1956) verzorgt na zijn studie (orgel, piano en kerkmuziek) aan het Rotterdams Conservatorium vanaf 1980 piano- en orgellessen op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee en vanaf 1989 aan de Muziekschool GO te Middelharnis, nu overgegaan in het muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Op professionele wijze geeft hij les en coaching aan zowel kinderen als volwassenen en aan zowel beginners als gevorderden. Daarnaast is hij als musicus verbonden aan de Doopsgezinde Kerk in Ouddorp en aan de Exoduskerk in Sommelsdijk. Jarenlang was hij organist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij is actief als concertgever, zowel solo als begeleider bij vele concerten in de regio.

Eline de Gast

Eline de Gast studeerde klassiek piano aan het Conservatorium van Rotterdam (CODARTS) bij Stéphane de May en Bart van de Roer waar zij cum laude afstudeerde. Eline treedt regelmatig op als solist, kamermusicus en begeleider in de grote concertzalen van Nederland. Zo concerteerde zij meerdere malen in de Jurriaanse Zaal van De Doelen met muziek van Fauré, Dvorák en Mendelssohn. Ook trad zij op in de Zeeuwse Concertzaal en de Grote Zaal van De Doelen met werken voor twee piano’s en orkest en begeleidde zij een dansvoorstelling op het Free to Move Dansgala in het bijzijn van prinses Beatrix. Afgelopen maart concerteerde zij met het beroemde Lets Radiokoor met werken van Brahms, Karlsons en Vasks.
Naast uitvoerend musicus is Eline ook op educatief gebied actief en wil zij door middel van het geven van pianolessen en workshops haar liefde voor muziek aan anderen doorgeven. Voor haar eindscriptie van de bachelor klassiek piano heeft Eline onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van muzikaliteit bij kinderen en daarbij met name onderzocht hoe muzikaliteit bij kinderen het beste gestimuleerd kan worden. De opgedane kennis en resultaten van deze met lof beoordeelde scriptie past zij toe in de praktijk van het lesgeven.
www.elinedegast.nl

Docenten Piano/keyboard lichte muziek

Paul stark

Paul Stark (1967) studeerde piano lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Laurens Hartong, Rob van Kreeveld en Kris Goessens, is afgestudeerd musicoloog aan de Universiteit van Utrecht en studeerde klassiek piano bij Marjo Boom. Van 1992 tot 2010 leidde hij het Paul Stark Trio, nam daarmee twee albums op en was winnaar van de Dordtse Jazz Prijs (1999) en de Breda Jazz Prijs (2000). Vanaf 2010 is hij actief in de formatie StarkLinnemann waarmee hij vier albums maakte en vele bijzondere concerten gaf o.a. in Het Diekhuus. Sinds twintig jaar heeft Paul een bloeiende lespraktijk en geeft met veel plezier les op het eiland Goeree Overflakkee. Hij geeft piano- en keyboardles aan beginners en gevorderden in alle stijlen van Pop to Jazz, van Latin tot Rock. Ook improvisatie- en ensemblelessen zijn mogelijk. Paul: “het is prachtig te zien dat veel van mijn leerlingen zijn uitgegroeid van beginners tot zelfstandige musici met een eigen visie op muziek. Juist die eigen visie vind ik erg belangrijk. Naast het werken aan een goede muzikale basis moet er altijd ruimte zijn voor de inbreng van de leerling.”

Docenten Saxofoon

Nicole Groenendijk

Nicole Groenendijk is geboren op 26 januari 1997 in Goedereede (Zuid-Holland). Nicole startte haar muzikale carrière bij Koninklijke Fanfare Apollo Goedereede. De muzieklessen volgde ze bij de aansluitende voormalige muziekschool De Deltastreek.
Ze kreeg hier les van achtereenvolgens Maarten Prins, Tom de Vette en Inge Kegel-Verbraak. Na het behalen van C en D examen volgde een voorbereidingsjaar op de toelating voor het Conservatorium.

In 2015 werd Nicole toegelaten op het Fontys Conservatorium van Tilburg, waar ze momenteel les volgt bij Andreas van Zoelen.  Ze is speelt als 1e sopraan saxofoniste bij Kon. Fanfare Apollo te Goedereede, als bariton saxofoniste in het JongNBE regio Zuid en is  sopraan saxofoniste in het Arundo saxofoonkwartet.

Corina Zwaan

Mijn eerste stappen in de muziek maakte ik al op mijn zesde op de blokfluit. Op mijn dertiende besloot ik saxofoonles te nemen bij Marcel Hartendorp. Op dat moment was mijn passie voor het instrument een feit.

De middelbare school volgde ik vanaf mijn zestiende in Rotterdam aan de Havo voor Muziek en Dans. Ik kreeg tijdens deze periode les van Tom de Vette, hoofdvak docent aan het conservatorium van Rotterdam.

Ik vervolgde mijn studie in Tilburg aan het Fontys Conservatorium bij Jean Pennings waar ik in 2004 mijn Eerste fase afsloot. In 2007 studeerde ik af als Master of Music bij Johan van der Linden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In 1998 kreeg ik een baan bij het Trompetterkorps Bereden Wapens een orkest van de Koninklijke Landmacht, waarna ik in 2005 de overstap maakte naar het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee..

Als muziekdocente vind ik het belangrijk om de leerlingen te stimuleren op een zo goed mogelijke- en plezierige manier muziek te maken.

Docenten Slagwerk

Anno Appelo

Anno Appelo (1959) begon zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke muziekvereniging: “De Bazuin” te Oud-Beijerland. Na een slagwerkopleiding bij deze vereniging studeerde hij de hoofdvakken slagwerk en hafabra-directie aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde daar de diploma’s slagwerk docent musicus en uitvoerend musicus in 1983 en 1985 en het praktijkdiploma en het einddiploma hafabra-directie in 1984 en 1986. Anno nam deel aan verschillende dirigentencursussen waaronder die voor koordirectie van de Kurt Thomas Stichting te Den Haag, diverse Hafabra dirigentencursussen, in Trossingen en tijdens het WMC.

Al tijdens zijn studie was Anno werkzaam als vaste remplacant-slagwerker bij onder andere het Nederlands Balletorkest, de omroeporkesten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na verloop van tijd kwam het zwaartepunt van zijn werkzaamheden meer op het dirigeren te liggen. Hij dirigeerde onder andere brassband ‘Rijnmond’ te Rotterdam, brassband Schoonhoven , Provinciale Brassband Groningen en tevens een semi-professioneel harmonieorkest: de Douaneharmonie Nederland. Daarnaast dirigeerde Anno ook diverse slagwerkensembles, waaronder ook dat van de muziekvereniging “De Bazuin” in zijn woonplaats Oud-Beijerland.

Op dit moment is Anno dirigent van brassband “Oefening en Uitspanning” te Wijk en Aalburg en Altenabrass. Tevens is hij regelmatig als gastdirigent werkzaam bij verschillende andere blaasorkesten. In dat kader nam hij ook met Fanfareorkest Joost Wiersma uit Jistrum(Friesland) deel aan het WMC te Kerkrade in de eerste divisie in 2009.

Tevens is Anno docent slagwerk bij verschillende muziekverenigingen en muziekscholen, jurylid slagwerk bij de verschillende muziekbonden en examinator/ gecommitteerde bij landelijke slagwerkexamens. Vanwege zijn brede directie-ervaring -op zowel slagwerk- als orkestgebied- was hij een aantal jaren bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten.

Michiel Buijsse

Michiel Buijsse (31-10-1990, Vlissingen) is een slagwerker die veelzijdigheid als ijkpunt heeft, zowel op uitvoerend als didactisch gebied.

Zijn eerste muzikale stappen zette hij bij muziekvereniging Vlijt & Volharding te Oost-Souburg (zld), in de slagwerkgroep en het fanfarerorkest, en bij de Zeeuwse Muziekschool, waar hij zijn D-diploma met lof behaalde. Van daar uit begon hij een studie aan het Conservatorium van Amsterdam, richting klassiek slagwerk. Met docenten als Nick Woud, Peter Prommel en Arnold Marinissen kreeg hij les van Neerlands top op slagwerkgebied. Met verscheidende orkesten en ensembles, waaronder de Radio Kamer Philharmonie, Het Zeeuws Orkest en de opera-productie La Traviata Remixed speelde hij in zalen als Het Concertgebouw, De Doelen en op het Lowlands festival.

Vandaag de dag studeert Michiel aan Codarts hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, richting lichte muziek, wat tevens zijn woonplaats is.

Hij is lid van popband The Royal Engineers, waarmee hij landelijke airplay krijgt op o.a. NPO 3FM, NPO Radio 2 en Radio Veronica. Ook wordt er intensief getourd langs popzalen in binnen- en buitenland, zoals De Vorstin, EKKO, TivoliVredenburg en vele (zomer)festivals, zoals Haarlem Jazz en Sundance (V.S.)

Als docent vindt hij het belangrijk om elke leerling de begeleiding te geven die hij of zij nodig heeft. Een grondige technische basis is uiteraard belangrijk, maar muzikaliteit en spelplezier maken dat de leerling ontdekt welke muziek hem of haar het meest aanspreekt. Dat is een waardevolle toevoeging aan ieders persoonlijke ontwikkeling.

Sander Berkvens

Vanaf zijn 8e levensjaar raakt Sander Berkvens (1971, Eindhoven) verknocht aan muziek, wat zich direct uit in een ontembare liefde voor drums en percussie… Een passie waarin hij zich op dat moment beter lijkt te kunnen uiten dan in de voor hem soms complexe buitenwereld..

Hij groeit op als een fanatieke autodidact die alle muziek probeert na te spelen die zijn pad kruist. In zijn tienerjaren wordt een korte module solfege en muziektheorie gevolgd en behaald, maar als blijkt dat bij de plaatselijke harmonie de eerste 2 jaar alleen op tafels wordt getrommeld, neemt hij het heft in eigen hand en start als 14-jarige, beïnvloed door de muzieksmaak van vrienden, een hardrockband die lokaal meteen hoge ogen gooit. Daarna volgen tal van bands, veelal rock, met wie hij door het hele land tourt langs vele podia & grote zalen en stadions (o.a. Noorderligt, Paradiso, Melkweg, Ahoy, Gelredome, Ijsselhallen, Groenoordhallen)
Ook speelt hij diverse albums in en is te zien in een flink aantal videoclips op zenders als MTV en TMF. Tot dan toe eigenlijk nog steeds als autodidact met hier en daar wat lestrajecten, waarvan de lesjaren bij klassiek slagwerker Rob Haertel ‘t meest invloedrijk waren. Rond 2005, als hij met de band Vertigo onder de vlag van ‘t (toenmalige) Borsato management  ‘The Entertainment Group’ speelt, komt via dat management de kans voor hem om in te vallen bij ’n paar opkomende zeer talentvolle pop- &  jazz-acts. Een openbaring voor hem waarin hij beseft dat hij in zoveel mogelijk stijlen wil  kunnen spelen en hij besluit dan 100% voor de muziek te gaan. Dit zet hij direct om in actie: hij neemt contact op met zijn drumheld en ‘allround-geweldenaar’ Hans Eijkenaar en gaat op 35-jarige leeftijd een pittige conservatoriumstudie aan met Juan van Emmerloot als 2e hoofdvakdocent. Verder speelt hij binnen enkele dagen na dit besluit bij de ‘americana-stijl’ zanger Danny Vera, en gaat hij het entertainment-circuit in om zich zoveel mogelijk  muziekstijlen eigen te maken, om zodoende naast lesgeven als broodmuzikant een nieuwe levensfase in te gaan.

Op 40-jarige leeftijd, in 2011, sluit hij zijn conservatoriumstudie met  succes af.  Inmiddels is hij dan helemaal in de ban van wereldmuziek met West-Afrikaanse percussie voorop. Hij volgt al jaren lessen van bekende djembémasters, en vindt inspiratie om deze ritmes tevens te transformeren naar de drums.

In lesvorm zoals bij ‘Het Muziekgebouw G.O.’ wil hij deze levenslessen uitdragen: de balans tussen ’t spelen vanuit je gevoel en de theorie, de passie overdragen, de emoties die ontstaan vanuit muziek maken en daarmee zo essentieel zijn voor ons als mens. Daar tegenover staat het kweken van technische bagage die je nodig hebt om te kunnen bereiken dat je kunt spelen wat je voelt en wilt uitdragen.

Richard Heijerman

Door mijn familie ben ik al vroeg met muziek in aanraking gekomen. Mijn vader draaide altijd Jazzplaten en mijn opa had twee wanden vol met klassieke LP’s. Als zesjarige ging ik bij een marching band. Toen ik een pick-up kreeg, deed ik niets anders dan meespelen met mijn plaatjes. Op mijn veertiende begon ik met klassiek pianoles.
Ik ben in 1988 op het conservatorium in Rotterdam begonnen met klassiek slagwerk. Daar heb ik mijn basis voor mijn techniek gelegd. In die tijd werd ik al geïnspireerd door Buddy Rich, Louis Bellson, Max Roach, Jack DeJohnette, Tony Williams en Levon Helm, de drummer van The Band. Toen in de jaren tachtig door Gadd, Weckl en Colaiuta contemporary drumming z’n intrede deed en Omar Hakim en Manu Katché hun stempel op de drumwereld drukte was ik overstag en heb ik de overstap naar het drumstel gemaakt.  In 1992 ben ik naast het conservatorium ook lessen bij Hans Cleuver gaan volgen. In 1998 studeerde ik cum laude aan het Rotterdams conservatorium af. Na het bewandelen van het conservatorium begint pas het echte werk tot voltooiing van jezelf kunnen zijn als drummer.

In 2000 ben ik vaste drummer van Sjako! geworden. Met deze bezetting heb ik artiesten zoals Ricky Koole begeleid en CD’s opgenomen. Daarnaast heb ik veel projecten gedaan waaronder theaterproducties van Maarten van Roozendaal en Frans van Deursen, de Nederlandse productie van de Blues Brothers en de musical Hair. Met popprofessor Leo Blokhuis heb ik een theaterproductie over The Band gedaan. Daarnaast ben ik mij in Afrikaanse muziek gaan verdiepen, de bakermat van alle populaire muziek. Er zijn meerdere cursussen van mijn hand in de Slagwerkkrant verschenen, waaronder de cursus ‘Gelaagd Spelen’ die ik in samenwerking met Richard Moelker heb geschreven. Naar aanleiding van deze cursus hebben we samen een aantal clinics gegeven. Zo hebben we onder andere op het door de Slagwerkkrant georganiseerde Tromp Percussion Festival in Eindhoven gestaan.
Sinds 1992  geef ik drumlessen bij Druminstituut Cleuver.

Ik geef het meeste les aan drummers met een beroepsmatige insteek: de semi-prof die naast het hebben van een reguliere baan bij een werkgever regelmatig optreedt met een band en de professionele drummer die net als ik zijn geld met muziek maken verdient.
Een goede les is mijns inziens een open wisselwerking tussen docent en student.
Bij het doceren ga ik uit van drie aspecten:
1) Techniek en Coordinatie;
2) Balans en Timing,;
3) Dynamiek en Vorm.
Vanuit deze drie aspecten heb ik verschillende methodes ontwikkeld. Deze methodes werken voor mijn studenten vaak als eye openers: Ze zien wat er nog meer mogelijk is op het instrument. Met deze nieuwe ideeën en uitdagingen en mijn feedback kunnen mijn studenten hun niveau naar een hoger plan tillen.

Docenten Viool / Altviool

Heleen De Witte

Heleen De Witte studeerde viool en altviool aan het Rotterdams conservatorium bij Andras Czifra, Jean-Jacques Kantarow, Ron Epfrat en Rivka Golani. Ook heeft ze veel Masterclasses gevolgd voor kamermuziek en als uitvoerend altviolist.
Sinds 2008 geeft Heleen viool en altviool les op Goeree-Overflakkee. In 2014 is Heleen zich gaan specialiseren in het lesgeven aan kinderen vanaf 3 jaar.
Inmiddels is ze een bevoegd Suzuki docent.

Viool spelen kan al vanaf 3 jaar. Altviool kan op iets latere leeftijd vanaf 5 jaar.
Ze geeft les aan beginners en gevorderden.

Er is mogelijkheid tot mee spelen in het Flakkees strijkensemble maar dan moet je wel minimaal A examen en les hebben. Leerlingen van het muziekgebouw worden door de docent gecoacht. Je moet auditie doen om mee te kunnen spelen.

Naast het lesgeven is Heleen ook verbonden aan het HOC Orkest als altvioliste. Ook is Heleen nog regelmatig te horen in kamermuziekensembles.

Neem voordat je gaat beginnen contact op met de docent. De docent weet de juiste adressen voor het aanschaffen of huren van een instrument.

Docenten Zang klassiek

Marlotte van ’t Hoff

Sopraan Marlotte van ’t Hoff studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Een excellentieprogramma voor het oratoriumvak rondde ze al een jaar eerder af. Hiervoor werd ze eveneens opgeleid door Hanneke Kaasschieter. Masterclasses volgde ze bij Miranda van Kralingen, Maarten Koningsberger, Peter Kooij en Johannette Zomer.
Marlotte is een veel gevraagde soliste bij uitvoeringen van cantates en oratoria. Ze beschikt over een breed repertoire uit verschillende stijlperiodes. Naast werken van J.S. Bach, G.F. Händel en F. Mendelssohn staan ook modernere werken van A. Copland, S. Barber en M. Tippett op haar programma. Met regelmaat treedt ze op met ensemble Consort of Voices, waarmee oude muziek uitgevoerd wordt.
Marlotte voelt zich thuis in zowel de liedkunst als in oratorium- en operawerken. Op het operapodium speelde ze de rol van Papagena in “Die Zauberflöte” van W.A. Mozart. De rol van Blanche vertolkte ze in de opera “Les Dialogues des Carmelites” van F. Poulenc, onder regie van Jeroen Lopes Cardozo. Ze werkte samen met dirigenten als Arjan Tien, Arjan van Baest, Louis Buskens, Rinus Verhage, Bas van Houte en Ludo Claesen. Ook was ze live te horen op radio 4 in het programma Opium en boekte ze succes met verschillende liedrecitals. Naast haar werk als uitvoerend musicus geeft Marlotte met plezier zangles. Werkervaring heeft ze opgebouwd tijdens het geven van privé lessen en als zangdocent aan de vooropleiding en de afdeling Young Musicians van het Fontys conservatorium in Tilburg. Haar visie is er op gericht om leerlingen het plezier van zingen te leren ervaren. Zingen is erg persoonlijk, waarbij je hele lijf je instrument is. Werken aan goede ademsteun en techniek is daarom van belang voor de ontwikkeling van de zangstem. Zangles volgen bij Marlotte is maatwerk.

Docenten Zang pop

Nouschka Hagens

Nouschka is Pop Zang Docente, die in 2004 haar Bachelor of Music behaalde op het Rotterdams Conservatorium Codarts. Zij volgde lessen van oa Harjo Pasveer (vocalcoach TVOH, X-Factor, Van Velzen, Alain Clark, Caro Emerald ), Simone Roerade (Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis) Linda Bloemhard (Jazzinvaders) Gerrie van der Klei (42nd Street, My fair Lady) Sinds 2002 heeft zij haar eigen lespraktijk, werkte op verschillende muziekscholen in Rotterdam en Utrecht en verzorgde zij prive workshops en workshops op middelbare scholen. Daarnaast werkte Nouschka aan verschillende projecten van pop, rock tot dance tot metal. Zij stond in verschillende voorprogramma’s van o.a. Racoon en zong vocals in voor producer Raz Nitzan (Armin van Buuren)